Commodore 64G

Commodore 64G

Jag har i mer än ett års tid fått upp intresset igen för Commodore 64 och jag för över 20 år sedan köpt en Commodore 64C på en loppmarknad som har legat undanlagd i nästan lika många år.

1530 Datassette

Jag tog fram den för några år sedan för att testa om den fungerade, men det gjorde den inte, så jag lade ner den igen i boxen igen. Men så fick jag som sagt upp intresset ingen för denna retrodator nummer ett. Jag ville egentligen ha en brödburk som är den första modellen som släpptes år 1982. Men så satt jag och sökte och tänkte vad är Commodore 64G för något och det visade sig att det är att Commodore återlanserade den igen för att det finns ett keyboardtillbehör som bara passar till brödburken, så det var egentligen anledningen till att brödburken kom tillbaka år 1988.

Super Games 64

Jag såg att en kille sålde en C64G med en hel del spel och tillbehör för ett mycket bra pris, så jag kontaktade honom och köpte datorn av honom. Det visade sig att det var hans egen gamla dator som var inköpt på Diskett i Malmö år 1988 som han vill bli av med. Det ingick i bundlen/boxen Commodore 64 Super Games som var en box som innehåller C64G, 1530 Datasette kassettbandspelare, joystick, spel på cartridge och kassettband samt Power-Supply Nätaggregat och användarhandbok.

C64 Användarhandbok Svensk

Jag har hört att man ska inte använda original nätaggregatet, då det ge för mycket ström som skada datorn, så jag sökte runt och såg att det finns nytillverkade nätaggregat på Amazon och på andra ställen, men jag fortsatte att söka vidare och såg att folk rekommenderade C64 PSU i Polen, så jag tog och beställde en nytillverkat nätaggregat från Polen och efter två veckor så dök den upp och fungerar riktigt bra. Jag passade även på att beställa en nytillverkad scartkabel som jag köpte av en kille på Tradera, då RF antennkabel inte ger så bra bild, men med startkabeln får jag riktigt bra bild på mina gamla Tjock-TV.

C64 PSU

Sen när jag hade fått alla tillbehör och spel och allt, så har jag alltid tyckt att Tac-2 Joystickar är bäst, så de lånade jag från min Amiga 500 då joystickarna passar till bägge datorerna, jag har för att att de även passar till Atari. Sen så fick jag ett sug efter att köpa fler spel så jag blev förvånad att spel på kassettband till C64 är så billiga när jag satt och kollade runt på Tradera, men efter lite sökande så förstod jag att det hela handlar om klassiska budgetspel som massproducerades i Storbritannien på 1980/1990-talet från tillverkade som Codemasters, Firebird, Mastertronic, Zeppelin Games samt ett antal fler tillverkare, så jag budade hem en hel hög med budgetspel på Tradera och de är riktigt snygga i deras enkelhet, där omslagen är snyggare än själva spelen.

Mastertronic

Det säg att när Commodore tillverkade C64G så tog de delar från överblivna datorer och liknade som deras totalfloppade spelkonsol som heter Commodore 64 GS som är en förtäckt C64 som saknar tangentbord och endast har plats för cartridges och joystickar, så det går med andra ord inte att koppla in en diskettdrive eller kassettbandspelare till en C64 GS.

Codemasters

Jag rekommenderar verkligen alla att köpa en Commodore 64 som man kan får ett bra pris med bandspelare och spel. Spelen kan man köpa riktigt billigt på Tradera, det enda som är kostsamt är en diskdrive och mest klassisk är 1541 Disketdrive som spelar upp spelen från 5,25 tum floppydisketter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: