Commodore 1541C Floppy Disk Drive

Commodore 1541C Floppy Disk Drive

Jag har länge tänkt att köpa en diskdrive som använder sig av kultförklarade 5.25 tum floppy disketter till min Commodore 64 så jag satta mig och googlade runt och kollade vilken modell som jag tycker verkar bäst. Det finns en uppsjö med modeller och med lika många olika utseenden.

5.25 tum Floppy Diskett

Det finns 1541, 1541C, 1541-II, 1570, 1571 och 1581 som alla ska passa till både C64 och C128. Commodore 16 har egen som heter 1551. Jag gick in på Tradera och såg att det fanns två 1541C till salu med olika lås för disketterna och jag fastnade för den som hade ett fast pris plus frakt med ett flertal gamla disketter.

Diskett 5.25 tum Floppy Disketter

Jag satt sedan och undrade vad är 1541C för någon modell jag minns såklart kultförklarade 1541 som passar ihop med brödburken från år 1982. Det visar sig att 1541C är beige/creme färgad för att passa ihop med C64C därav det extra C för att ha ett liknade modellnamn som datorn. 1541C släpptes år 1986 som var samma år som den nya C64C släpptes för att göra ge ett modernt utseende och för att likna den nya C128 och Amiga 500 som har samma färgkulor.

GoldStar 5.25 tum Floppy Disketter

Så det fick bli en sådan som jag köpte och efter några dager dök det upp en en klassisk bananlåda med ett retrodoftande innehåll med en kollivikt på 7 kg som visade sig innehålla 1541C, serielkabel, nätkabel och två paket 5.25 tum disketter.

Serielkabel och nätkabel

Det var lätta att koppla diskdriven. Då den har inbyggt nätaggregat så slipper man att köpa ett nätaggregat från c64psu.com och liknade sajter. Det var bara att koppla in den klassiska nätkabeln på baksidan och diskdriven och den seriella kabeln kopplade man in i vänster seriella uttaget på diskdriven, det höga uttaget är för att koppla in ytterligare en diskdrive eller skrivare. Sen så kopplade man in den andra änden på seriella kabeln i datorns seriella ingång på baksidan av datorn.

Head Vibration Protector

Först fick jag ta ut Head Vibration Protect papert som satt inne i diskluckan för att förhindra skador av diskdriven under transport. Sedan så var det dags att googla fram de klassiska laddkoderna för att kunna ladda in spel i datorn och det är LOAD”*”,8,1 för att diskdriven är enhet 8 i datorn, sedan var det bara att prova spel som Super Pac-Man och andra klassiska spel.

Super Pac-Man

Spelen ligger lagrade på klassiska pappadisketterna som är lite sladdriga därav namnet Floppy Disketter jämfört med de mer stabila 3,5 tum DD/HD disketter som används till Amiga och PC-Datorer. 5.25 tum Floppys innehåller bara 170 KB lagring per sida. När hålen uppe till sidorna är synliga så går det att spela in program och spel på disketterna, men om man tejpar för hålen så blir disketterna skrivskyddade precis som när man tar på plasttapparna på VHS-Band och kassettband.

BASF

Disketterna finns både som original med förinspelade program och spel eller tomma som oftast köptes i 10-Pack för att spela in egna program och spel på. Man får alltid disketterna i en tunn pappficka att förvara disketten i som både på den och på själva disketten finns det utrymme att skriva upp diskettens innehåll på.

GoldStar

Disketterna är alltid svarta och pappfickorna är antagligen vita eller med tillverkarens namn tryckt på. Jag tycker att disketterna är riktigt snygga och klassiska i all deras enkelhet.

Så ska ni skaffa en C64 eller C128 så rekommenderar jag er att köpa en diskdrive då det går snabbare alla läsa in spelen på jämfört med kassetband, även om kassettband också är riktigt retro med den klassiska Commodore 1530 Datassette kassettbandspelare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: